
België
Een rijzende ster in de wijnwereld.
België heeft zich de afgelopen decennia ontpopt als een verrassend en veelbelovend wijnland. Wat ooit een nicheproduct was, is uitgegroeid tot een sector met een sterk groeiende reputatie. Dankzij de opwarming van het klimaat en innovatieve wijnbouwtechnieken slagen Belgische wijnmakers erin om kwaliteitsvolle wijnen te produceren die internationaal erkenning krijgen.
Het terroir van België is divers en rijk, met kalkrijke bodems in het zuiden, leem- en zandgronden in Vlaanderen en microklimaten die ideaal zijn voor zowel mousserende als stille wijnen. De wijnbouw is geconcentreerd in regio’s zoals Haspengouw, de Maasvallei en Heuvelland, waar de juiste balans tussen zonuren en koele nachten zorgt voor frisse zuren en verfijnde aroma’s.
Belgische wijnbouwers richten zich vooral op druivenrassen die gedijen in koelere klimaten, zoals Chardonnay, Pinot Noir en Auxerrois. Vooral mousserende wijnen hebben de afgelopen jaren indruk gemaakt en worden vaak vergeleken met gerenommeerde Franse bubbels. Maar ook stille witte en rode wijnen winnen terrein en tonen aan dat België een vaste waarde aan het worden is in de wereld van kwaliteitswijn.